Πώς δρούσε η μεγάλη σπείρα διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική

0

Ναρκωτικά σε πιάτσες θανάτου όλης της Αττικής διακινούσαν τέσσερις διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν από τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Μενιδίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, το διήμερο 19 και 20 Δεκεμβρίου, σε περιοχές της Δυτικής και Βορειανατολικής Αττικής, όπως και της Αθήνας, συνελήφθησαν συνολικά 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εφτά Έλληνες και οχτώ Αλβανοί, ηλικίας από 16 έως 32 ετών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τρεις γονείς, δύο Έλληνες και ένας Αλβανός, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όσον αφορά στις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, αυτές ήταν κυρίως στη δυτική Αττική, όπως στο Μενίδι, τους Άγιους Αναργύρους, τα Άνω Λιόσια, σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα, το Νέο Ηράκλειο καθώς και σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα, την Κυψέλη, τα Πατησιά, τον Κολωνό, τα Σεπόλια, το Γκάζι, άλλα και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως στη Γλυφάδα.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη των ομάδων πουλούσαν ναρκωτικά σε χρήστες, κυρίως σε δημόσιους χώρους, όπως σε πλατείες και πάρκα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι ότι δεν μετέφεραν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσαν να προβούν στη πώλησή τους προμηθεύονταν τις ουσίες είτε από οικίες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικούς χώρους («καβάντζες»), είτε από τρίτα άτομα, τα οποία στρατολογούσαν με αντάλλαγμα μικροποσότητες κάνναβης.

Τα μέλη των ομάδων προκειμένου να δυσχεράνουν το έργο των αστυνομικών Αρχών κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες, συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες φράσεις και σε αρκετές περιπτώσεις στην αλβανική διάλεκτο, ενώ χρησιμοποιούσαν και τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε τρίτα πρόσωπα – «αχυρανθρώπους».

Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει παράλληλα και δίκτυο πελατών – μαθητών σε σχολικά συγκροτήματα, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής και Βορειανατολικής Αττικής, με σκοπό την περαιτέρω διάθεση ναρκωτικών ουσιών σε ανήλικους. Από την μέχρι τώρα έρευνα μάλιστα έχει διαπιστωθεί πλήθος ανηλίκων στο πελατολόγιό τους.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συλλέχθηκαν όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των μελών και η διακρίβωση της εσωτερικής δομής και των διασυνδέσεων της οργάνωσης, ενώ προσδιορίστηκε επακριβώς η μεθοδολογία (modus operandi), που ακολουθούσαν στην ανάπτυξη της  εγκληματικής τους δράσης

Πιο αναλυτικά, και σε ότι αφορά στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, αυτή λειτουργούσε με τη μορφή εκτεταμένου «δικτύου» προώθησης ναρκωτικών, κατανεμημένο σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες εμπορεύονταν και διακινούσαν συστηματικά ποσότητες κοκαΐνης, κατεργασμένης και ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και ναρκωτικά δισκία.

Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει παράλληλα και δίκτυο πελατών – μαθητών σε σχολικά συγκροτήματα, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής και Βορειανατολικής Αττικής, με σκοπό την περαιτέρω διάθεση ναρκωτικών ουσιών σε ανήλικους. Από την μέχρι τώρα έρευνα μάλιστα έχει διαπιστωθεί πλήθος ανηλίκων στο πελατολόγιό τους

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 1.785 γραμμάρια κάνναβης,
 • 26 γραμμάρια κοκαΐνης,
 • 31 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,
 • 51 ναρκωτικά δισκία,
 • 35 κινητά τηλέφωνα,
 • το χρηματικό ποσό των 14.040 ευρώ,
 • 2 Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα,
 • 2 πιστόλια και 3 φυσίγγια των 7,62 mm ,
 • 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και 9 τρίφτες κάνναβης,
 • 550 σακουλάκια αποθήκευσης ναρκωτικών,
 • 8 μαχαίρια πολεμικού τύπου και σιδερογροθιά,
 • ιδιόχειρες σημειώσεις με αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών,
 • διάφορα σήματα της ΕΛ.ΑΣ. και εθνόσημο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

http://www.astynomia.gr/images/stories//2017/photos2017b/21122017gadanarkvtika002.jpg

http://www.astynomia.gr/images/stories//2017/photos2017b/21122017gadanarkvtika003.jpg

http://www.astynomia.gr/images/stories//2017/photos2017b/21122017gadanarkvtika001.jpg

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.