Οι κρίσεις προκαλούν… κρίση στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα «καυτά» μέτωπα είναι τέσσερα

0

Κρίσεις προ των πυλών στην ΕΛ.ΑΣ. και οι ανώτατοι αξιωματικοί κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα. Τα «καυτά» μέτωπα είναι τέσσερα. Το πρώτο είναι η θέση του αρχηγού. Το κατά πόσο δηλαδή θα παραταθεί ή όχι για ακόμα ένα χρόνο (σ.σ. έχει ήδη συμπληρώσει δύο) η θητεία του νυν αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Ο κ. Τσουβάλας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και έχει καταφέρει να σχηματιστεί για εκείνον μία καλή εικόνα και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μέχρι στιγμής θητεία του χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια, από μία θετική προσπάθεια εξωστρέφειας της ΕΛ.ΑΣ., από ενέργειες για να έρθει η Αστυνομία πιο κοντά στον πολίτη και να αποκτήσει κοινωνικό πρόσημο. Η θητεία του, ωστόσο, στερείται τομών που θα άφηναν πίσω τους παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στη θέση του υπαρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου. Ο εκ των Πατρών ορμώμενος κ. Ανδρικόπουλος δεν αποκλείεται να αποτελέσει επιλογή για τη θέση του αρχηγού σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία του κ. Τσουβάλα. Να αποτελέσει δηλαδή μία λύση, προκειμένου το έργο της ΕΛ.ΑΣ. να έχει μία συνέχεια χωρίς να διαταραχθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες. Όλα αυτά βέβαια ακυρώνονται σε περίπτωση που ο νυν αρχηγός παραμείνει στη θέση του.

Το τρίτο «καυτό» μέτωπο αφορά στη θέση του Γαδάρχη Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου. Ο κ. Ασημακόπουλος πέρασε με επιτυχία τα δύο τελευταία κρας τεστ, που δεν ήταν άλλα από τη μεγάλη συγκέντρωση για την επέτειο της 17 Νοέμβρη και αυτή για την επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η θητεία του δεν έχει στιγματιστεί από κάποιο χοντρό λάθος αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει δημιουργήσει εντός ΓΑΔΑ κάποιες έχθρες, που οφείλονται κυρίως σε επιχειρησιακές του επιλογές για τις ομάδες ΟΠΚΕ, για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και για την αστυνόμευση (;) στα Εξάρχεια.

Ο Γαδάρχης, υποστράτηγος Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος

Το τρίτο και ίσως πιο ενδιαφέρον μέτωπο αφορά στη θέση του διοικητή Ασφαλείας Αττικής, Χρήστου Παπαζαφείρη. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν «φουρτούνες» στην Ασφάλεια σε σχέση με τον επικοινωνιακό χειρισμό των υποθέσεων της Ασφάλειας Αττικής. Αποκορύφωμα ήταν το δεκάλεπτο κατά το οποίο ο κ. Παπαζαφείρης άκουσε τα εξ αμάξης από δημοσιογράφους, κατά την επίσημη παρουσίαση της εξιχνίασης της δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη. Οι δημοσιογράφοι τον κατηγόρησαν για επιλεκτικές διαρροές σε δημοσιογράφους που του πλέκουν το εγκώμιο.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης

Ο κ. Παπαζαφείρης ποντάρει στις επιτυχίες της Ασφάλειας (εξιχνίαση δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, εξιχνίαση δολοφονίας Δώρα Ζέμπερη). Στο αρχηγείο έχουν την εικόνα ενός αξιωματικού που «βάζει γκολ» σε μεγάλες υποθέσεις αλλά που δεν μπορεί να διαχειριστεί την επιτυχία με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αρνητική εικόνα για το Σώμα.

Πιο σίγουρη θεωρείται η θέση της πρώτης αντιστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλας Τσιριγώτη. Η στρατηγός θεωρείται –τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα- αναντικατάστατη, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της στο προσφυγικό. Ακόμα και να την προλάβει ο μίνι ανασχηματισμός που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επίκειται από τον πρωθυπουργό και φύγει από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Μουζάλας (με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία) εκτιμάται ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη θέση της.

Κρίση… από τις κρίσεις

Οι επικείμενες κρίσεις, πάντως, προκαλούν σε ένα βαθμό δυσλειτουργίες στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς κανένας ανώτατος αξιωματικός δεν θέλει να διαταράξει ισορροπίες και να ρισκάρει το λάθος.

Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη φύλαξη στόχων με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη. Ομάδες ΟΠΚΕ διατίθενται επιμόνως σε στόχους, άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. παίρνουν εντολές για περιπολίες σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση αξιωματικού που ήταν υπεύθυνος μέτρων ασφαλείας σε πολιτικό στόχο: «Μου έφεραν ενισχύσεις χωρίς να τις ζητήσω».

Katechaki

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.