Νίκη κατά της αρχαιοκαπηλίας στη Θεσπρωτία

0

Μεγάλη νίκη κατά της αρχαιοκαπηλίας. Άλλη μια επιτυχία κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του διαρκούς αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας.

Με τη πολύτιμη συμβολή και συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη ο οποίος είχε τη σχετική πληροφόρηση η Υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων συνέλαβε μετά από συντονισμένες ενέργειες ένα Γερμανό υπήκοο και την αλλοδαπή σύζυγό του στον Αρίλλα Θεσπρωτίας.

Οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα στην κατοικία τους ένα μικρό μουσείο απο αρχαιολογικούς θησαυρούς ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Συγκεκριμένα μετά από ενδελεχή έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων άνω τμήμα αμφορέα, χονδροειδές αγγείο, ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, αγγεία και θραύσματα τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 500 και 100 π.Χ. ένας αμφορέας τύπου Μένδης που χρονολογείται μεταξύ 800 π.Χ και 400 π.Χ ένα γλυπτό γυναικείας μορφής του 400 π.Χ. καθώς επίσης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως νομίσματα της Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, βραχιόλια, δαχτυλίδι και άλλα. Στην κατοχή τους επίσης βρέθηκαν ένα δίκαννο ένα τυφέκιο ένα πιστόλι εκατοντάδες γεμιστήρες και φυσίγγια ένας ασύρματος και άλλα παράνομα αντικείμενα. Παράλληλα ανακαλύφτηκε και παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων. Όλες οι αρχαιότητες έχουν αποσταλεί στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, του οποίου η συμβολή στην αποκάλυψη των παρανόμων αλλά και στην επιστροφή στα χέρια της Ελληνικού κράτους των αρχαίων αντικειμένων υπήρξε άμεση και καθοριστική, δήλωσε: «Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας είχαμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Ως Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το ιδιαίτερο έργο το οποίο συντελείται υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιως και νησων και έχει σαν στόχο του τη διαρκή προστασία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς . Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Unesco Πειραιώς και νησων Γιάννη Μαρωνίτη ο οποιος ομολογώ ψήλωσε τον πήχυ και ειναι πάντα δίπλα μου,επίσης ευχαριστώ τον υποστράτηγο Κώστα Σκουμα,τον διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελιμη και τους συναδέλφους Φωντα Βροσγο και Γιώργο Μανικα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.