Μετά το σάλο κάνουν πίσω για τις αυξήσεις σε στρατιωτικούς

0

Και τώρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πάρει πίσω, και αναδρομικά, τις αυξήσεις που έδωσε μόνο στα στελέχη του Στρατού Ξηράς (όχι Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό), όταν «ξεπάγωσε» τις μισθολογικές προαγωγές, παραβιάζοντας τον σχετικό νόμο, όπως αναφέρουν πηγές του συγκεκριμένου υπουργείου αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως διαβάζουμε στο Thetoc και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τα ερωτήματα που θέτονται μέσω αυτής της «πελατειακής-ρουσφετολογικής» ενέργειας, όπως καταγγέλλεται από τους συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας, είναι αν αυτές οι αυξομειώσεις στους σχετικούς κωδικούς εκταμίευσης ήταν γνωστές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από που εκταμιεύτηκαν τα χρήματα και αν έχουν γραφεί από που προέρχονται τα ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (αν υπάρχουν), όπως προβλέπουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί αναφέρουν ότι το κόστος αυτών των αυξήσεων που δόθηκαν μόνο στον Στρατό Ξηράς, 25.000-30.000 άτομα, υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ μηνιαίως, καθώς ο μέσος όρος του ποσού των αυξήσεων που δόθηκε ανά άτομο, ήταν περίπου 40 ευρώ! Ο νόμος των μισθολογικών προαγωγών ήταν «παγωμένος» από τον Μάιο του 2017 μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με αναδρομικότητα από την 1 Ιανουαρίου 2017. Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται επίσης σε κάποιες «διαρροές» εγγράφων από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ζητούσε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παράταση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου από την 1 Ιανουαρίου 2018, ενδεχομένως για να κρύψει ή να δώσει χαρακτήρα νομιμοφάνειας στο παράνομο «ξεπάγωμα» και την καταβολή των αυξήσεων. «Πελατειακό κράτος και ενίσχυσή του με παράνομες πράξεις. Πρόκειται για νομική και συνταγματική εκτροπή» υποστηρίζουν συνδικαλιστές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί.

Χθες έγινε έκτακτη συνεδρίαση των συνδικαλιστικών προεδρείων των Σωμάτων Ασφαλείας, με αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες μισθολογικές εξελίξεις και ειδικότερα τη χορήγηση μισθολογικών ωριμάνσεων χωρίς την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τη μεθόδευση αλλαγής του χρόνου έναρξης των νέων μισθολογικών διατάξεων (ν.4472/2017). Οι συνδικαλιστές κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι, από πλευράς της Κυβέρνησης, υπάρχει άνιση μισθολογική μεταχείριση, τόσο μεταξύ στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και μεταξύ στελεχών των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ένστολους συνδικαλιστές, διαπιστώθηκε το ανεφάρμοστο του νέου μισθολογίου, που πήγε προς ψήφιση χωρίς δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα την κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση στις 14 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία παρατείνονται οι προθεσμίες εφαρμογής, αναφορικά με τις διατάξεις που σχετίζονται με τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το νομοθέτημα πέρασε μαζί με τις διατάξεις για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και τη μείωση του αφορολόγητου…

Οι συνδικαλιστές περιμένουν δημόσιες εξηγήσεις από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενώ θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις του και παράλληλα θα συναντηθούν με όλα τα πολιτικά κόμματα για την ανάδειξη του ζητήματος που έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή τους καταλήγουν: «Η τήρηση των νόμων και του Συντάγματος είναι υποχρέωση όλων μας!!!».

Πηγή: Thetoc

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.