«Μέσα σε 10-20 λεπτά κρίνεται εάν ο αστυνομικός μπορεί να κρατάει όπλο»

0

Βελτιώσεις χρειάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την ψυχολογική αξιολόγηση των αστυνομικών, εκτιμά ο αντιπρόεδρος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Θεόφιλος Παπαδάκης.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης

Μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή την πρόσφατη οικογενειακή τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους, όπου αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο και σκότωσε τη σύζυγό του, την πεθερά του και την μικρή κόρη του, πριν αυτοκτονήσει, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε:

«Ο νόμος χρήζει αλλαγής, είναι από το 2003. Τα ψυχολογικά τεστ είχαν εισαχθεί το 2009, όταν αυτοκτόνησε ένας αστυνομικός στην αμερικάνικη πρεσβεία (…). Με βάση τον νόμο περνάμε ψυχολογικά τεστ κάθε πέντε χρόνια. Πρόκειται για (εξετάσεις σε) επιτροπές, που είναι πολύ γρήγορες, καθώς η επιτροπή αυτή, μέσα σε δέκα με είκοσι λεπτά καλείται να δει δέκα αστυνομικούς και να αποφασίσει αν είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να χρησιμοποιούν όπλο. (Η νομοθεσία προβλέπει πως ) αν αστυνομικοί έχουν δείξει δείγματα ψυχοπαθολογίας, τότε πρέπει να πάνε στον ψυχίατρο στο κεντρικό ιατρείο Αθηνών» εξηγεί.

Ωστόσο, από το 2009 που ξεκίνησαν και μέχρι σήμερα, οι επιτροπές δεν έχουν περάσει από έλεγχο όλους τους αστυνομικούς. «Από το 2009 που ξεκίνησε η διαδικασία, έχουμε μόνο δύο επιτροπές, μία για τη βόρεια και μία για τη νότια Ελλάδα, και δεν έχουν περάσει από έλεγχο όλους τους αστυνομικούς, σε όλες τις διευθύνσεις νομών. Εγώ πέρασα το 2009 και δεν έχω περάσει ξανά έκτοτε, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί έχουμε περάσει από έλεγχο μόνο μια φορά. Υπάρχουν νομοί που δεν έχουν περάσει ακόμη από έλεγχο», τονίζει ο Θεόφιλος Παπαδάκης και προσθέτει ότι χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού και με ψυχιάτρους και με ψυχολόγους.

«Το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει αλλαγής, ενώ η ίδια διαδικασία θα πρέπει να προβλεφθεί και για τα στελέχη του λιμενικού σώματος, ενδεχομένως και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου έχουμε κρούσματα αυτοκτονιών και σε συναδέρφους μου των Ενόπλων Δυνάμεων» καταλήγει ο συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.