Κύπρος: Ξανανοίγει ο φάκελος αγοράς ελικοπτέρων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς

0

 

Ξανανοίγει ο φάκελος της προμήθειας των ελικοπτέρων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα προς τους ποινικούς ανακριτές. Πρόσφατα ο Κώστας Κληρίδης κάλεσε τους δύο ποινικούς ανακριτές που διερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά προμηθεύτηκαν τα πέντε ελικόπτερα της ιταλικής εταιρείας Augusta Westland και τους ζήτησε να συνεχίσουν τις έρευνες.

Πληροφορίες του «Φιλεύθερου» αναφέρουν ότι προηγήθηκε επιστολή του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος είχε ενημερωθεί για άλλη επιστολή εμπειρογνώμονα επί πτητικών μέσων, ο οποίος έκανε λόγο για παρεμβάσεις τρίτων στην υπόθεση. Ο κ. Περδίκης με την επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα ζητεί όπως διασφαλίσει την αξιοπιστία της ανακριτικής διαδικασίας και τονίζει ότι «αν το ανακριτικό έργο μολύνεται από τέτοιες παρεμβάσεις, τότε έχω πολλές αμφιβολίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

Ο βουλευτής αναφέρεται στην επιστολή προσώπου, που θεωρείται ειδικός σε πτητικά μέσα, και τονίζει ότι το περιεχόμενό της είναι πολύ ανησυχητικό. Στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», γίνονται αναφορές για παρεμβάσεις που έγιναν ώστε να μην αποκαλυφθεί από τις έρευνες όλη η αλήθεια για την αγορά των ελικοπτέρων της Αστυνομίας και ότι αυτά αγοράστηκαν σε μεγαλύτερη τιμή από αυτήν που αγοράστηκαν τα τρία όμοια ελικόπτερα για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Θέτει επίσης θέμα αλλαγής των ποινικών ανακριτών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αποφασίστηκε να διερευνηθεί ύστερα από καταγγελίες του τέως διευθυντή τεχνικού ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέα Χασαπόπουλου αλλά και της Βουλής, για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τόσο τις διαδικασίες όσο και το κόστος των πέντε σκαφών.

Οι ποινικοί ανακριτές μετά από πολύμηνες έρευνες οι οποίες κάλυψαν όλα τα συμβούλια προδιαγραφών και επιλογής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε αδικήματα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή να έχουν διαπραχθεί πράξεις διαφθοράς πίσω από την αγορά αυτή. Μάλιστα, βρήκαν ότι η αγορά ήταν συμφέρουσα για το κράτος και πως ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες οι οποίες είχαν καθοριστεί.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.