“Κευραυνοί” από τη Guardian για το προσφυγικό: Άθλιο το κέντρο προσφύγων στη Σάμο

0

Kαζάνι που βράζει τα νησιά υπό το βάρος του προσφυγικού και σταθερή πλέον εστία έντασης σε πολιτικό επίπεδο ως προς τη διαχείρισή του, ενώ σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ο άτυπος “εμφύλιος” μαίνεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες η ομάδα των 53 εξαπέλυσε βολές προς τον υπουργό Γ. Μουζάλα, με τον τελευταίο να μιλά για κυβερνητικές επιλογές στο προσφυγικό.

Βολές κι από το εξωτερικό, με τον βρετανικό Guardian να κατηγορεί την κυβέρνηση πως παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα – σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια – η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια και το ίδιο δραματική.

Ο ίδιος ο υπουργός σε μια πρωτοφανή τοποθέτηση παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες είναι τραγικές -στα όρια μάλιστα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είπε- αλλά επέστρεψε την ευθύνη στα νησιά και τους δημάρχους, πετώντας το μπαλάκι του αδιεξόδου.

Οι δήμαρχοι εμμένουν στο αίτημα τους για άμεση αποσυμφόρηση των hotspots απαντώντας αρνητικά στο αίτημα του υπουργού Mεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να γίνουν και άλλοι χώροι φιλοξενίας στις περιοχές τους ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Οι 5 της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, ήρθαν στην Αθήνα και αρνήθηκαν το σχέδιο του υπουργείου για δημιουργία νέων χωρων φιλοξενίας προτάσσοντας τις δικές τους λύσεις. Τα όσα είπαν δε ήταν καταπέλτης για το υπουργείο που ήδη δέχεται πυρ ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πέντε δήμαρχοι μίλησαν για μη διαχειρίσιμη κατάασταση. «Το ποτήρι έχει ξεχειλήσει έχουμε φτάσει σε καταστάσεις μη διαχειρήσιμες και επικίνδυνες. Δεχόμαστε υποσχέσεις και συμβουλές αλλά είμαστε μόνοι μας» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέσβου.

Επόμενο τους βήμα μετά το νέο αδιέξοδο και τις τελευταίες εξελίξεις να συναντηθούν με τους Ευρωπαίους επιτρόπους Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη.

Οι βολές κατά Μουζάλα 

Η αρχή της εσωτερικής αποδόμησης του έργου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα έγινε κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία του ασκήθηκε κριτική αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργείου, με τον ίδιο να φέρεται διατεθειμένος να «αποχωρήσει».

Παρά την παροδική του ρελάνς ο υπουργός παρέμεινε στο μάτι του κυκλώνα με τους «53» να επανέρχονται  με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους όπου κατέγραψαν τη διαφωνία τους με το κείμενο απόφασης της Π. Γ και υπέδειξαν  κινήσεις «επαναφοράς της πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος».

Το δεύτερο “χτύπημα” ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας πως μένει αναξιοποίητο ποσό της τάξης του 1 δισ. που προορίζεται για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο υπουργός αποποιήθηκε «των κατηγοριών», λέγοντας ότι τα θέματα της χρηματοδότησης τα χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χαρίτσης. «Τα στοιχεία τα έχει ο κ. Χαρίτσης, τα οικονομικά του προσφυγικού τα χειρίζεται εκείνος, υπάρχουν πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημείωσε.  Αναλυτικότερα, απαντώντας σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ότι δεν αξιοποιείται από την Ελλάδα η χρηματοδότηση που έχει διατεθεί από την ΕΕ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας είπε ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση στην απορρόφηση των κονδυλίων». «Τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί μόνο στο κράτος αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», είπε.

Τα περί παραίτησης

Στο κλίμα των συντροφικών μαχαιρωμάτων και με πρόσφατα τα σενάρια ή διαρροές περί παραίτησής του ο Γ. Μουζάλας σε πολύωρη συνέντευξη για το σχέδιο ενόψει χειμώνα, προσπάθησε να κατέβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να ελέγξει την κόντρα απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στο προσφυγικό

Απαντώντας λοιπόν στα περί παραίτησής του δήλωσε: «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός». Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Σε παράλληλη γραμμή με το Μαξίμου, είπε ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό είναι κυβερνητική και όχι προσωπική, ενώ εξήγησε ότι η εικόνα στα νησιά οφείλεται στην ξαφνική αύξηση των ροών που σημειώθηκε από τον Αύγουστο. Σε άλλο σημείο ο κ. Μουζάλας είπε ότι «υπάρχουν ελλείψεις στα νησιά, ο κρατικός μηχανισμός έχει δυσχέρειες, αλλά θα πετύχουμε. Μπορεί να καθυστερήσουμε σε κάτι αλλά θα πετύχουμε», πρόσθεσε.

Ακολούθως παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα σημειώνοντας πως «δεν φταίμε, αλλά όντως οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά είναι κακές».

Αλλαγή σκηνικού με αύξηση ροών

Παραδέχθηκε ότι σε νησιά όπως η Μυτιλήνη, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι κοντά στην κριτική ότι απέχει από τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είμαστε σε μία ειδική φάση στο μεταναστευτικό», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και συνέχισε «έχουμε μια αλλαγή, περίπου από τις 15 Αυγούστου, με αύξηση των ροών».

Υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο οι ημερήσιες αφίξεις ήταν 56 την ημέρα, τον Ιούλιο 87 και από Αύγουστο 156. Έχει αυξηθεί η πίεση εισροών από τα χερσαία σύνορα κατά 176% και ο μέσος όρος της άφιξης είναι κοντά στο 206% σε σχέση με πέρσι. Τόνισε ότι αυτό το διάστημα από Μάρτιο ήταν 4200 οι αφίξεις, ενώ στην Ιταλία 3200. Αυτό, σημείωσε, «έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες αλλά θεωρούμε ότι η συμφωνία με Τουρκία ισχύει διότι, όπως είπε, έχουμε 97% μείωση ροών από το 2015».

«Ως κυβέρνηση βρισκόμαστε σε μια ανησυχία για την αύξηση, έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές επαφές και τις πιέσεις για να ανταποκριθεί η ΕΕ και η Τουρκία στις υποχρεώσεις» είπε ο κ. Μουζάλας.

Οπως είπε ο υπουργός, «δεν κινηθήκαμε τόσο καιρό γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα, στα νησιά είχαμε μια καλή κατάσταση αλλά τώρα έχουμε την Μυτιλήνη που είναι πολύ κακή. Θα μπορούσα να θεωρήσω ότι ο συνθήκες είναι κοντά στην κριτική ότι δεν είναι σωστές».

Αντιδράσεις και από τους πρόσφυγες

Να σημειωθεί ότι ενώ όλα αυτά γινονται σε πολιτικό επίπεδο σε εξέλιξη βρίσκεται απεργία πείνας μεταναστών και προσφύγων από περιοχές της Ελλάδας στο Σύνταγμα που ζητούν να μεταφερθούν άμεσα στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακών επανενώσεων.

Οι πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρόσφυγες ζητούν από «την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος».

Εν τω μεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν για ακόμη μια φορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων.

Δραματικά τα στοιχεία

Την ίδια ώρα, με βάση τα τελευταία στοιχεία  ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων καταγράφει νέο ρεκόρ. Συνολικά 3.478 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου τον Οκτώβριο, με τη Λέσβο να υποδέχεται αριθμό ρεκόρ για το τρέχον έτος. Συνολικά στη Λέσβο έφθασαν 2.216 άτομα. Το Σεπτέμβριο οι αφίξεις ήταν 2.170, ενώ τον Αύγουστο 1.053. Τους πρώτους μήνες του έτους οι αφίξεις μερικές φορές δεν υπερέβαιναν τις 300. Τον Οκτώβριο στη Χίο πέρασαν συνολικά 1.069 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο μόλις 193. Όλο τον Οκτώβριο η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι παρενέβη σε 61 περιστατικά μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Επαναπροώθησε δε στις τουρκικές ακτές συνολικά 2.729 άτομα

Guardian: Δραματική η κατάσταση στα νησιά παρά την σημαντική βοήθεια στην Αθήνα

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.
«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα – σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια – η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια και το ίδιο δραματική όπως πριν από έναν χρόνο. Παραμένει μια μεγάλη κρισή, αν και ξεχασμένη καθώς η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνισία και την Αλγερία» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Αφορμή για το άρθρο αποτελεί η κατάσταση στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου. Αν και κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 700 ανθρώπους, πλέον μέσα εκεί ζει τετραπλάσιος αριθμός. Λόγω της ασφυκτικής κατάστασης, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός που γεμίζει από άμμο και χώμα όποτε φυσάει και μπορεί εύκολα να «εξαφανιστεί» στην πρώτη ισχυρή βροχή.

Όσο για τους τουαλέτες αυτές είναι λίγες και βρόμικες με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν.

Αν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ενόψει του χειμώνα εντούτοις οι πρόσφυγεςκαταγγέλλουν ότι όποτε ζητούν ρούχα ή κουβέρτες η μοναδική απάντηση που παίρνουν είναι «αύριο, αύριο».

Η λέξη «συμφόρηση» είναι αυτή που κυριαρχεί στο νησί, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οι μοναδικοί που φεύγουν τελικά από το νησί είναι μόνο οι έγκυες και οι βαριά άρρωστοι.

«Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες ελπίζοντας να είναι έγκυοι. Άλλοι πρόσφυγες θέλουν να ακούσουν ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Και ακόμα και αν δεν διαπιστωθεί κάτι σοβαρό στους ίδιους, φέρνουν μαζί γυναίκες και παιδιά. Ίσως κάποιος από αυτούς να διαγνωστεί με κάτι σοβαρό» περιγράφει την κατάσταση η επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός του νοσοκομείου Σάμου Αναστασία Θεοδωρίδου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τις αρχές του έτους το νοσοκομείο Σάμου έχει υποδεχθεί 7.857 περιστατικά για πρόσφυγες.

 

Πηγή: The Toc

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.