Καταγγελίες για κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. με κομματικά κριτήρια

0

Ως «ρηχές», κομματικές της… Πλ. Κουμουνδούρου,  που δημιουργούν  «δύο αστυνομίες» προσεταιρισμένες στα… άρματα ανώτατων αξιωματικών της αστυνομικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηρίζονται οι κρίσεις αξιωματικών του Σώματος, από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους, με ότι δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία ενός τόσο νευραλγικού κρατικού μηχανισμού.

Όπως γράφει στο Thetoc ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος, δια της… περιφοράς υπογραφών συνεδρίασε το ΚΥ.Σ.Ε.A. και με την υπ’ αριθ. 1/2018 απόφαση του, ύστερα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, παράτεινε τη θητεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για ένα ακόμη έτος.

Από εκεί και έπειτα, ενώ υπήρχε η πρόθεση κάποιων «τομών» στον βαθμό των αντιστράτηγων, με τουλάχιστον 2-3 αποχωρήσεις, η παρέμβαση της… Πλ. Κουμουνδούρου φαίνεται να ήταν καταλυτική για τον περιορισμό τους σύμφωνα με τις κομματικές αποχρώσεις… Βέβαια σε αυτό συνηγόρησε η «ατολμία» για την  αποστρατεία ενός αντιστράτηγου, η οποία αν αποφασιζόταν θα έθετε το δίλλημα επιλογής ανάμεσα σε δύο ομοβάθμιους του για… μία θέση στην ιεραρχία, και θα συμπαρέσυρε κάποιους ακόμη στην αποστρατεία. Με αυτή τη λογική όλα παρέμειναν στάσιμα έως τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντώνη Μπάκα, ο οποίος πήρε τον δρόμο της αποστρατείας, παρά την επιτυχημένη πορεία του σε θέσεις Ασφάλειας και κυρίως στην διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με σημαντικό έργο.

Στη θέση τους παρέμειναν ο Υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, και ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, ο οποίος φέρεται, χωρίς να είναι σίγουρο, να «μετακομίζει» στη θέση του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Την θέση του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, αν γίνει αυτή η αλλαγή, καταλαμβάνει ο Ανδρέας Αποστολόπουλος, μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο οποίος προήχθη σε αντιστράτηγο, παρασύροντας στην αποστρατεία, τον μέχρι πρότινος Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο, κάτι που γίνεται για 2η φορά στα αστυνομικά χρονικά από τη θέση του «Γαδάρχη», και τον προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Γιώργο Κωτσάκη.

Τη θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ο οποίος παρέμεινε για τρίτη χρονιά υποστράτηγος, ενώ στην προηγούμενη θέση του «κάθεται» ο Γιώργος Ψωμάς, προϊστάμενος μέχρι χθες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και παλιός διοικητής της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Στη θέση του παραμένει ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Γιώργος Γιάννινας, ενώ προς αντικατάσταση είναι ο διοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι κρίσεις υποστράτηγων και ταξίαρχων, όπως και οι τοποθετήσεις τους, παρότι φαινομενικά ήταν έτοιμες με αρκετές αποχωρήσεις, οι… λίστες της Πλ. Κουμουνδούρου, με τις αντιδράσεις των «κομμένων» αξιωματικών, είχαν  προκαλέσει την παράταση…

Κρίσεις Υποστράτηγων

Κάποιες ώρες αργότερα υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και τη συμμετοχή των Αντιστρατήγων του Σώματος Αριστείδη Ανδρικόπουλου και Μιχαήλ Καραμαλάκη, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και έκρινε τους 22 Υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας (20 Γενικών Καθηκόντων, 1 Ειδικών Καθηκόντων-Υγειονομικό και 1 Ειδικών Καθηκόντων Εγκληματολογικών Εργαστηρίων). Μετά την προαγωγή του Ανδρέα Αποστολόπουλου σε αντιστράτηγο, έκριναν διατηρητέους τους:

Χρήστο Παπαζαφείρη

Εμμανουήλ Πλουμή

Ανδρέα Δασκαλάκη

Κωνσταντίνο Σκούμα

Κωνσταντίνο Λαγουδάκη

Ανδρέα Βασιλόπουλο

Νικόλαο Μενεξίδη

Φώτιο Δομζαρίδη

Νικόλαο Ζησιμόπουλο

Παναγιώτη Κορδολαίμη

Ηλία Μαλεβίτη (Υγειονομικό)

Πηνελόπη Μηνιάτη (Εγκληματολογικών Εργαστηρίων).

Έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, τους κατωτέρω εννέα  Υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας:

Γεώργιο Κωτσάκη

Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο

Δημήτριο Κοτσιάφτη

Σωτήριο Πανούση

Βλάσιο Βαλατσό

Γεώργιο Τσιρογιάννη

Αδαμάντιο Μητρόπουλο

Δημήτριο Τριγώνη

Νικόλαο Γεωργακόπουλο.

Κρίσεις Ταξιάρχων

Μετά την κρίση των Υποστρατήγων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα και τη συμμετοχή του Υπαρχηγού του Σώματος, Αντιστρατήγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου και του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Έκρινε προακτέους στο βαθμό του Υποστρατήγου, τους κατωτέρω δέκα  Ταξιάρχους Γενικών καθηκόντων:

1. Στυλιανό ΒΟΛΥΡΑΚΗ

2. Δημήτριο ΚΡΙΚΑ

3. Αχιλλέα ΣΚΑΝΔΑΛΗ

4. Αθανάσιο ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ

5. Γεώργιο ΤΗΛΕΛΗ

6. Παναγιώτη ΝΤΖΙΟΒΑΡΑ

7. Μιλτιάδη ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗ

8. Ιωάννη ΤΟΛΙΑ

9. Αναστάσιο ΜΑΝΙΑΤΗ

10. Γεώργιο ΨΩΜΑ

Έκρινε διατηρητέους τους κατωτέρω Ταξιάρχους (Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων):

1. Κωνσταντίνο ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟ

2. Ευάγγελο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ

3. Κωνσταντίνο ΚΑΛΥΒΑ

4. Γεώργιο ΓΙΑΝΝΙΝΑ

5. Γεώργιο ΚΑΣΤΑΝΗ

6. Παναγιώτα ΧΑΡΩΝΗ

7. Δημήτριο ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟ

8. Κωνσταντίνο ΒΟΥΤΣΕΛΑ

9. Αβραάμ ΑΪΒΑΖΙΔΗ

10. Κωνσταντίνο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

11. Νικόλαο ΟΣΤΑΔΗΜΗΤΡΗ

12. Δημήτριο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ

13. Ευστράτιο ΠΑΠΑΔΕΑ

14. Γεώργιο ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΗ

15. Βασίλειο ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗ

16. Ηλία ΞΑΝΘΑΚΗ

17. Γεώργιο ΓΚΡΑΝΑ

18. Παρασκευά ΣΑΝΙΔΑ

19. Χαράλαμπο ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

20. Παναγιώτη ΚΟΥΤΟΥΖΟ

21. Γεώργιο ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ

22. Εμμανουήλ ΛΥΔΑΚΗ

23. Αντώνιο ΡΟΥΤΖΑΚΗ

24. Ιωάννη ΜΑΤΣΟΥΚΑ

25. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

26. Γεώργιο ΚΑΝΕΛΛΟ

27. Πέτρο ΤΖΕΦΕΡΗ

28. Αθανάσιο ΚΟΚΚΑΛΑΚΗ

29. Δημήτριο ΣΙΟΡΕΝΤΑ

30. Νικόλαο ΚΟΤΡΩΝΙΑ

31. Γεώργιο ΔΟΥΒΑΛΗ

32. Ηλία ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ

33. Γεώργιο ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟ

34. Ιωσήφ ΚΑΝΑΚΟΥΣΑΚΗ

35. Θωμά ΦΕΥΓΑ

36. Χρήστο ΚΟΤΛΙΔΑ

37. Μιχαήλ ΣΔΟΥΚΟ

38. Κωνσταντίνο ΛΟΥΖΙΩΤΗ

39. Ελευθέριο ΓΚΑΡΙΛΑ

40. Αντώνιο ΠΑΠΑΔΟΥΡΑΚΗ (Υγειονομικό)

41. Αθανάσιο ΜΠΑΔΕΚΑ (Υγειονομικό)

42. Γεώργιο ΠΟΥΛΙΑΝΟ (Υγειονομικό)

43. Στέφανο ΚΑΒΒΑΔΙΑ (Οδοντίατρο)

44. Γεώργιο ΒΥΝΑΚΟ (Ψυχολόγο)

45. Ιωάννα ΠΟΛΛΑΤΟΥ (Εγκλημ. Εργαστηρίων)

46. Σταύρο-Νεκτάριο ΚΙΟΥΛΟ (Ιερέα)

Έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κατωτέρω Ταξιάρχους Γενικών Καθηκόντων:

1. Νικόλαο ΚΟΚΚΙΝΗ

2. Αναστάσιο ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟ

3. Θεολόγο ΤΖΟΥΜΑΪΛΗ

4. Χρήστο ΝΙΚΟΛΑΟΥ

5. Γεώργιο ΚΑΪΠΑΚΗ

6. Δημήτριο ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΗ

7. Παναγιώτη ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ

8. Ευάγγελο ΒΟΓΛΗ

9. Παναγιώτη ΚΟΥΜΠΟΥΛΑ

10. Γεώργιο ΜΑΡΟΥΔΑ

11. Γεώργιο ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

12. Γεώργιο ΑΓΑΚΟ

13. Γεώργιο ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

14. Νικόλαο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

15. Στυλιανό ΝΤΕΛΗ

16. Αριστείδη ΦΟΥΤΑΚΗ (όριο ηλικίας)

Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των Αστυνομικών Διευθυντών.

Πηγή: Thetoc

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.