Καταγγελίες για αποσπάσεις με ιδεολογικό χρώμα στην Αστυνομία

0

Αποσπάσεις «ημετέρων» αστυνομικών σε περιοχές με υπηρεσιακές ανάγκες για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ανά την ελληνική επικράτεια, χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο -αλλά με χρώμα… ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.-, καταγγέλλει πως έγιναν το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Την ίδια στιγμή, έχει στη διάθεσή του καταγγελίες που κάνουν λόγο για απορρίψεις αιτημάτων άλλων αστυνομικών που δεν είναι κοντά ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και ασκούν κριτική προς την κυβέρνηση!

«Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) περιήλθαν καταγγελίες αναφορικά με τις αποσπάσεις αστυνομικών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Συγκεκριμένα, καταγγελίες που έγραφαν για συνεχόμενες απορρίψεις αιτήσεων συναδέλφων, χωρίς επί της ουσίας να διαφέρουν από άλλους που εγκρίνονται, δηλαδή να μην έχουν κάποιο κόλλημα με τις εξαιρέσεις που εισάγουν οι σχετικές διαταγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και πρόσθεσε: «Παρατηρήθηκαν ακόμη περιπτώσεις αστυνομικών που εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους κατά του έργου της κυβέρνησης και δεν εγκρίθηκαν αιτήματά τους, ενώ περιπτώσεις που είχαν γνωριμίες στον πολιτικό χώρο της κυβέρνησης ή ήταν ιδεολογικά κοντά σε αυτήν όλως τυχαίως να εγκρίνονται απευθείας και από το πρώτο αίτημα. Οι ανάγκες των υπηρεσιακών μετακινήσεων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρέπει να καλύπτονται με τρόπο ορθολογικό και όχι σκανδαλωδώς, ανάλογα με τα συμφέροντα κάποιων. Ως Ομοσπονδία, προειδοποιούμε για τελευταία φορά ότι, εφόσον γίνουμε δέκτες νέων καταγγελιών, θα επανέλθουμε με διευθύνσεις και ονόματα…».

Επιλογή

Επιπρόσθετα, τονίζει πως βάσει των καταγγελιών υπάρχουν παρεμβάσεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. «Αν όχι από τα υψηλόβαθμα στελέχη αυτών, σίγουρα όμως από τα μεσαία και μικρά. Ξέρετε, όταν ένας συνάδελφος έχει ανάγκη από 100 ευρώ, 500 ευρώ ή 1.000 ευρώ επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει από άλλους πόρους τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, κάνει αίτημα για να αποσπαστεί και έτσι να εξοικονομήσει κάποια χρήματα από την αποζημίωση που καταβάλλεται λόγω της απόσπασης. Οταν το αίτημά του δεν εγκρίνεται αρκετές φορές, προσπαθεί να βρει γνωστούς σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερακαράκος στον Ελεύθερο Τύπο.

Σχετικά με το πώς έγιναν οι αποσπάσεις των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως «σήμερα η επιλογή γίνεται με βάση κάποιες γενικές εξαιρέσεις που περιγράφονται στη διαταγή του Αρχηγείου και από εκεί και πέρα ο εκάστοτε γενικός διευθυντής ή διευθυντής της χώρας μπορεί και επιλέγει κατά το δοκούν τους αστυνομικούς που θα αποσπαστούν για τον προαναφερόμενο σκοπό, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Οι εν λόγω πρακτικές δεν συνάδουν με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης και της επί ίσοις όροις διαχείρισης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας», ενώ αναφορικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο τονίζει πως πρέπει να παρθεί σχετική απόφαση και να εισαχθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ένα επαρκώς οριοθετημένο και διαφανές πλαίσιο επιλογής των αστυνομικών, όπου, σε περίπτωση μη εφαρμογής τους, να υπάρχουν και οι ανάλογες κυρώσεις.

«Με την από 27-11-2017 ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ καταγγείλαμε δημόσια τις παραπάνω πρακτικές και προτείναμε ένα διαφορετικό πλαίσιο διαχείρισης αυτών των αποσπάσεων. Το επόμενο στάδιο, εφόσον δεν αλλάξει κάτι άμεσα, είναι να καταγγείλουμε τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που έχουν παρατηρηθεί τέτοιου είδους φαινόμενα και τους διευθυντές αυτών. Να είστε σίγουροι όμως ότι, αν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το πρόβλημα, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίδει η ελληνική νομοθεσία, αλλά και η συνδικαλιστική μας ιδιότητα», ανέφερε ο κ. Γερακαράκος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει δημόσια τις αποσπάσεις αστυνομικών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με μη διαφανή κριτήρια.

«Οι εν λόγω αποσπάσεις, με βάση τις σχετικές διαταγές του Αρχηγείου, ορίζουν ως αρμόδιους για την επιλογή του προσωπικού τους εκάστοτε γενικούς διευθυντές ή διευθυντές χώρας, με αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει ένα επαρκώς οριοθετημένο, διαφανές και αντικειμενικό πλαίσιο επιλογής, να παρατηρείται το φαινόμενο αποσπάσεων από διάφορους νομούς, όλως συμπτωματικώς, των ίδιων και των ίδιων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ στον Ελεύθερο Τύπο.

Αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο, του Μίλτου Σακελλάρη

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.