Καταγγελία: Αστυνομικοί της Μάνδρας στη φύλαξη της οικίας Τσίπρα; – Τι γίνεται με τις… Φιλιππινέζες

0

Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας που είχε διατεθεί στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής για την αντιμετώπιση περιπτώσεων πλιάτσικο από τα πλυμμηρισμένα σπίτια των κατοίκων, «μετακόμισε» για την φύλαξη της οικίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα!

Αυτή ήταν η καταγγελία της δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, η οποία παρότι διαψεύδεται με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, στελέχη των ΟΠΚΕ και συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, την επιβεβαιώνουν στο μεγαλύτερο μέρος της.

Καταγγελία και διάψευση

Όπως διαβάζουμε στο Thetoc, oι καταγγελίες για πλιάτσικο στην πολύπαθη Μάνδρα Αττικής, που θρηνεί τους νεκρούς της, δίνουν και παίρνουν. Κάτοικοι και δημοτική αρχή επισημαίνουν τις «περιπολίες» υπόπτων που καραδοκούν να αρπάξουν περιουσίες τους. Η κ, Κριεκούκη σε πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΙ, είπε χαρακτηριστικά:

«Δέκα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ δηλώθηκαν χθες το βράδυ ότι θα ήταν στην Μάνδρα για να κάνουν περιπολίες για πλιάτσικο και φύλαγαν το σπίτι του πρωθυπουργού. Επειδή υπάρχουν τέτοια περιστατικά, δηλαδή στα χαρτιά να είναι εικονικά τοποθετημένοι κάποιοι ότι βοήθησαν την Μάνδρα, από εδώ και στο εξής θα μου δίνουν γραπτώς πόσοι αστυνομικοί και υπηρεσίες θα περιπολούν στην περιοχή».

Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διεύψευδε την καταγγελία της δημάρχου, αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η μετακίνηση μιας ΟΠΚΕ στην οικία του πρωθυπουργού. «Απλά» μία απο τις τρεις ΟΠΚΕ που είχαν διατεθεί μετακινήθηκε προσωρινά, για έκτακτο υπηρεσιακό λόγο (επιχείρηση σύλληψης ληστών) και για μικρό χρονικό διάστημα, στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Ωστόσο, άλλες αστυνομικές πηγές, υποστηρίζουν ότι η ομάδα ΟΠΚΕ που εκτελούσε υπηρεσία 14:00-22:00 στην Μάνδρα, από τις 14:00 έως τις 17:00 μετακινήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου και στη συνέχεια επέστρεψε στην Δυτική Αττική. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, μία από της ΟΠΚΕ, που εκτελεί βραδινή βάρδια στην Μάνδρα Αττικής, μετά τη 01:00 τα ξημερώματα μετακινείται στο σπίτι του πρωθυπουργού για να αντικασταστήσει την υπάρχουσα διμοιρία των ΜΑΤ.

Αστυνομική ανακοίνωση

Για το Σάββατο, ημέρα που καταγγέλει η δήμαρχος, οι δυνάμεις που διατέθηκαν στην Μάνδρα ήταν 297 αστυνομικοί, 3 ΟΠΚΕ, 96 περιπολικά και έξι ομάδες ΔΙ.ΑΣ.. Σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι και χθες είχαν διατεθεί στην περιοχή Μάνδρας-Νέας Περάμου 1.172 αστυνομικοί, που κατανέμονται ως ακολούθως :

• Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, 286 αστυνομικοί με 6 Ο.Π.Κ.Ε., 73 περιπολικά και 3 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

• Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 328 αστυνομικοί με 6 Ο.Π.Κ.Ε., 100 περιπολικά και 3 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

• Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 297 αστυνομικοί με 3 Ο.Π.Κ.Ε., 96 περιπολικά και 6 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

• Κυριακή 19 Νοεμβρίου, διατίθενται συνολικά 261 αστυνομικοί με 6 Ο.Π.Κ.Ε., 70 περιπολικά και 6 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

«Φιλιππινέζες» επιχειρηματιών

Συνδικαλιστές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν σε έναν μεγάλο βαθμό την καταγγελία της δημάρχου και συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Ντούμας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συμβεί κάτι τραγικό για την χώρα για να ανακαλύψουμε αυτό που καταγγέλουμε καθημερινά, ότι δυνάμεις αστυνόμευσης, με εντολές πολλές φορές και προφορικές φεύγουν από την αστυνόμευση και γίνονται ‘φιλιππινέζες’ είτε επιχειρηματιών, είτε πολιτικών, είτε συνεστιάσεων, είτε εκδηλώσεων άσχετων με την αστυνόμευση. Είναι καθημερινό αυτό το φαινόμενο, όπως και καθημερινές οι καταγγελίες μας. Ίσως είναι μια τραγική μεν, αλλά αφορμή να δοθεί ένα τέλος στις διαρροές και στις ‘φιλιππινέζες’ της αστυνομίας».

Σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών των ΟΠΚΕ, περισσότερο από το 80% του προσωπικού των ομάδων προστατεύει επισήμους και κτίρια, λοξοδρομώντας από τον πραγματικό σκοπό της δημιουργίας τους, την πάταξη της εγκληματικότητας. Οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Νίκη, δημιουργήθηκαν το 2001, για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας στις επικίνδυνες γειτονιές της Αττικής. Σήμερα 16 χρόνια μετά, σύμφωνα με τις καταγγελλίες συνδικαλιστών του σώματος και στελεχών της, φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε στατική δύναμη, να εκτελούν σκοπιές έξω από σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών, στόχων, εκδηλώσεων και κυβερνητικών κτιρίων. Έχουν γίνει ο αστυνομικός «μπαλαντέρ», που με τηλεφωνικές εντολές, καλύπτουν τις ανάγκες ασφάλειας, σύμφωνα με την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 ομάδες ΟΠΚΕ που αποτελούνται από περίπου 270 αστυνομικούς. Οι 4 έχουν μετακομίσει στα νησιά και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Από τις 24 που μένουν στην Αττική, χρησιμοποιούνται έξι ανά βάρδια, σύνολο 18 καθώς οι έξι προέρχονται από βραδινή βάρδια και έχουν αδιάθετο. Από αυτές η μία φυλά το Μέγαρο Μαξίμου, μία δεύτερη το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εναλλασόμενη με διμοιρία των ΜΑΤ, μία άλλη περιπολεί γύρω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δύο έχουν επιφορτιστεί τις περιπολίες γύρω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη και το σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην οδό Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια που έχει γίνει 7 φορές στόχος κουκουλοφόρων.

Απομένει μία που θεωρητικά περιπολεί στην Δυτική Αττική αλλά δεκάδες φορές διατάσσεται να συνδράμει στην ασφάλεια κάποιων από τους παραπάνω στόχους ή άλλων που προκύπτουν από την πολιτική επικαιρότητα.

Από το σύνολο των ΟΠΚΕ, είναι ζήτημα 1-2 από αυτές να ανταποκρίνεται στον πραγματικό σκοπό της δημιουργίας τους, την πάταξη της εγκληματικότητας. Τα πάνοπλα στελέχη των συγκεκριμένων ομάδων έχουν ριχθεί στο «κυνήγι» ακτιβιστών, αντιεξουσιαστών και στην προστασία οικιών μελών της κυβέρνησης και κομματικών γραφείων, αντί να εμποδίζουν το έγκλημα. Οι άνδρες της ΟΠΚΕ έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν μέσω των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους ότι θέλουν να πέσουν στη μάχη κατά του εγκλήματος και όχι να αποτελούν στατικές δυνάμεις, χωρίς, όμως, να εισακούονται.

Κάποια στιγμή για την αντιμετώπιση της αύξησης του εγκλήματος σε περιοχές της Δυτικής Αττικής αποφασίστηκε η δημιουργία νέων ομάδων, οι οποίοι θα στελεχώνονταν από τη «δεξαμενή» των 700 αστυνομικών που… θα αποδεσμεύονταν από τις φυλάξεις vip, χωρίς όμως αυτός ο σχεδιασμός να ευδοκιμήσει.

Του Παναγιώτη Σπουρόπουλου

Από το Thetoc

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.