Καλές οι συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά που είναι η πρόληψη;

0

Σημαντικές επιτυχίες έχει καταγράψει η Ασφάλεια Αττικής το τελευταίο διάστημα. Πιο πρόσφατα παραδείγματα η εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και η σύλληψη του δολοφόνου της Δώρας Ζέμπερη.

Χωρίς καμία αμφιβολία η Αστυνομία δούλεψε με μεθοδικότητα και ταχύτητα και έφτασε σε εντυπωσιακά γρήγορο χρόνο σε συλλήψεις. «Κάνει δουλειά η Αστυνομία», ακούς στα καφενεία. Αλήθεια είναι αυτό, όμως εν μέρει. Γιατί το ερώτημα είναι αν φτάνει αυτό. Δουλειά της Αστυνομίας είναι απλά να προχωρά σε συλλήψεις ή να μεριμνά και για την αστυνόμευση της πόλης προκειμένου να μην γίνονται εγκλήματα;

Θα μου πείτε είναι δυνατόν να μη γίνονται εγκλήματα; Όχι. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είναι δυνατόν να περιοριστούν τα εγκλήματα. Και το τελευταίο διάστημα δυστυχώς έχουμε πολλά. Μόνο ορθολογικό δεν είναι να εναποθέτουμε την «εικόνα» της ΕΛ.ΑΣ. μόνο στη δουλειά της Ασφάλειας. Όσο καλή και αν είναι. Να περιμένουμε δηλαδή να γίνει πρώτα το έγκλημα, να τρέχει στη συνέχεια η Ασφάλεια να βρει τους δράστες και όταν τελικά τους εντοπίσει να καυχιόμαστε για την επιτυχία.

Για την υπηρεσία που έβγαλε τη δουλειά πράγματι είναι επιτυχία. Για την Αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό συνολικά δεν είναι.

Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή από έναν ληστή για μία τσάντα, μία 85χρονη βασανίστηκε στην Κυψέλη από την περιβόητη «συμμορία με το σίδερο», ενώ ένας δικηγόρος έπεσε νεκρός από έναν εκτελεστή που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί ελεύθερος (εδώ υπεισέρχομαι και σε θέματα που άπτονται της Δικαιοσύνης).

Ερώτημα: Μήπως είναι καιρός να δοθεί βάρος στην αστυνόμευση και στη Δικαιοσύνη και να μην περιμένουμε μόνο τις εξιχνιάσεις δολοφονιών για να «χειροκροτήσουμε» την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού;

Katechaki

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.