Η δολοφονία Αγκοπίαν, οι καταθέσεις πρακτόρων και οι φήμες για δράση της ΜΙΤ στην Αθήνα

Ο Αγκοπιάν, τον οποίον οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν κυριολεκτικά παντού, βρίσκεται καταφύγιο στην Αθήνα. Είναι άγνωστο το πότε και με ποιο όνομα πέρασε στην Ελλάδα. Την παρουσία του στη χώρα μας την μαθαίνουμε στις 27 Απριλίου 1988, όταν στις 04:30 τα ξημερώματα πέφτει νεκρός από πυρά δύο αγνώστων έξω από το σπίτι του στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

0

Την ώρα που δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί και πράκτορες ΕΥΠ έχουν στήσει κλοιό προστασίας του Τούρκου αξιωματικού που αφέθηκε «ελεύθερος» μετά την απόφαση του ΣτΕ, το Reader.gr φέρνει στο φως μία δολοφονία που συνέβη σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια στην Αθήνα και από πολλούς αποδίδεται στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Το ημερολόγιο δείχνει 27 Απριλίου 1988 και ο Αγκόπ Αγκοπιάν, αρχηγός του «ASALA» (Αρμενικός Μυστικός Απελευθερωτικός Στρατός) ετοιμάζεται να φύγει από το διαμέρισμα του στον Νέο Κόσμο. Ο «ASALA» είναι μία ακροαριστερή οργάνωση (για ορισμένους επαναστατική για άλλους τρομοκρατική) που κάνει την εμφάνιση του το 1975, μαζί με την οργάνωση – φάντασμα του ελληνικού αντάρτικού πόλης τη «17Ν». Ο Αγκόπ Αγκοπιάν, για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν τα πραγματικό του όνομα, ηγείται της οργάνωσης που για χρόνια πλήττει τουρκικούς στόχους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Στον «ASALA» αποδίδεται και το χτύπημα στο αεροδρόμιο Ορλύ, στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1983, όπου έχασαν τη ζωή τους οχτώ άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 65.

Ο Αγκοπιάν, τον οποίον οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν κυριολεκτικά παντού, βρίσκεται καταφύγιο στην Αθήνα. Είναι άγνωστο το πότε και με ποιο όνομα πέρασε στην Ελλάδα. Την παρουσία του στη χώρα μας την μαθαίνουμε στις 27 Απριλίου 1988, όταν στις 04:30 τα ξημερώματα πέφτει νεκρός από πυρά δύο αγνώστων έξω από το σπίτι του στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ηγέτη του «ASALA», ενώ κάποιες φήμες της εποχής θέλουν πίσω απ’ τη δολοφονία να κρύβονται πρώην μέλη της οργάνωσης και κάποιες άλλες Τούρκοι πράκτορες.

Το μνημείο του Ισμαήλ Τζεμ και η κατάθεση του Μεχμέτ Εϊμούρ

Ο θάνατος του Αγκόπ Αγκοπιάν θα περάσει γρήγορα στη λήθη, έως τον Μάιο του 2002, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στην Άγκυρα κάνει τα αποκαλυπτήρια μνημείου των πεσόντων στο εξωτερικό Τούρκων διπλωματών, θύματα της αρμενικής οργάνωσης, Asala. Με έκπληξη η διεθνής κοινότητα βλέπει τα ονόματα των Τσετίν Γκιοργκιού και Ομέρ Σιπαχίογλου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι δολοφονήθηκαν από την «17Ν», να βρίσκονται στο μνημείο. Ξεκινάει δε ένα γαϊτανάκι τοποθετήσεων -επισήμων και μη- που θέλει τον «ASALA» να έχει δολοφονήσει τους δύο Τούρκους διπλωμάτες στην Αθήνα σε αντίποινα για την δολοφονία Αγκοπιάν.

Τότε, έρχεται στο φως μία κατάθεση που είχε δώσει ο πρώην υπαρχηγός της ΜΙΤ, Μεχμέτ Εϊμούρ, ο οποίος -μετά την έκρηξη του σκανδάλου Σουσουρλούκ (σ.σ. περιοχή στην οποία μετά από τροχαίο ατύχημα αποκαλύφθηκε η δράση αξιωματούχων της αστυνομίας και της ΜΙΤ που δρούσαν ως παρακρατικοί) στην Τουρκία- ισχυρίζεται ότι ο Αγκόπ Αγκοπιάν έπεσε νεκρός μετά από μυστική επιχείρηση πρακτόρων της ΜΙΤ στην Αθήνα. Μάλιστα, κατονομάζει ως αρχηγό τον φημισμένο στη γειτονική χώρα παρακρατικό Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος είχε σκοτωθεί στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ το 1996. Τα ίδια αναφέρει σε δημοσίευμα της και η τουρκική εφημερίδα «Γενί Γιουζίλ», σύμφωνα με το οποίο ο Τσατλί είχε αναμειχθεί, μετά από εντολή Τούρκων αξιωματούχων, στη δολοφονία του Αρμένιου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει θέση, μέχρι σήμερα όμως πλανάται το ερώτημα εάν η δολοφονία του ηγέτη του «ASARLA» είναι έργο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Αναδημοσίευση από το reader.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.