Η Έλλη Στάη θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης: «Αν δεν ξεκλειδώσετε θα ουρλιάξω»

0

Το μεγάλο και γκρίζο κεφάλαιο στη ζωή των γυναικών, όλων εκείνων που μέσα στον εργασιακό τους χώρο  βιώνουν τη σεξουαλική παρενόχληση δέχθηκε να ανοίξει η Έλλη Στάη, καλεσμένη στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ «Αυτοψία». Οι προσωπικές της εμπειρίες, οι άνθρωποι που συνάντησε και δεν δίστασαν να την παρενοχλήσουν, ο τρόπος που αντιμετώπισε όσα συνέβησαν και οι αποφάσεις της μετά από το βίωμά της ξετυλίχτηκαν μπροστά στην κάμερα.

Ο προϊστάμενος

Η δημοσιογράφος, χωρίς περιστροφές μίλησε για τον άνθρωπο με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπη στα πρώτα της βήματα και περιέγραψε το σκηνικό που έζησε εκείνη την ημέρα στον επαγγελματικό χώρο που εργαζόταν.

Η ΕΡΤ

Η δεκαετία του ’80 ήταν η εποχή που η Έλλη Στάη έβαζε τις βάσεις της πορείας της στην Κρατική Τηλεόραση. Το «σύνδρομο του pretty face», όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε, δεν την άφησε ανέγγιχτη και η παρενόχληση πλανιόταν στους διαδρόμους είτε ανοιχτά είτε ως πρόθεση.

Ο πολιτικός και η συνέντευξη

Η συνάντηση για την προκαθορισμένη συνέντευξη είχε άλλη εξέλιξη ανάμεσα στο μεγάλο όνομα του πολιτικού χώρου και την Έλλη Στάη. Η σεξουαλική παρενόχληση που της έκανε ήταν ευθεία και χωρίς πολλά λόγια. Η ίδια περιέγραψε τα συναισθήματά της, την αντίδρασή της και τη συνέχεια αυτής της παράξενης πλέον «συμβίωσης» κάθε φορά που οι δύο τους συναντιόνταν στον ίδιο χώρο.

Όλα όσα «έβαλε στο τραπέζι» για τη σεξουαλική παρενόχληση

-Το φαινόμενο υπήρχε διαχρονικά και ξεκινάει από την ίδια την ανθρώπινη φύση και μπορεί να πάρει μία τροπή ανεξέλεγκτη.

-Η σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκμετάλλευση της εξουσίας.

-Στην Αμερική αυτό το φαινόμενο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, καθώς εκεί τα μεγέθη είναι άλλα.

– Με ενοχλεί όταν εκμεταλλεύονται και εκβιάζουν τη δουλειά ή την υπόσταση κάποιου. Είναι κατάπτυστο.

-Δεν πρέπει να απαγορεύσουμε το φλερτ, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη στοργή, τη φιλία, ακριβώς επειδή υπάρχει το άγριο φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης.

– Δεν μπαίνει όριο με σαφήνεια από το Νόμο. Ο Νόμος πιάνει το ακραίο περιστατικό.

-Αυτό που λέμε επάγγελμα ή δικαίωμα στην εργασία πρέπει να στηρίζεται σε άλλα στοιχεία, όπως η αξιοκρατία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.