Ηχηρά μηνύματα με τον «Ηνίοχο 2018» – Σε πλήρη εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση (pics)

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σ’ ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης

0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 Μαρτίου, σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2018». Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαρτίου.

Στον φετινό «Ηνίοχο» συμμετέχουν με μέσα και προσωπικό, για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Κύπρος με ελικόπτερο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της άσκησης. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σ’ ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση περιλαμβάνει επιχειρήσεις καταστολής αεράμυνας, προσβολής αεροδρομίων, προσβολής ειδικών στόχων/ αεροπορικής απομόνωσης, προσβολής στόχων επιφανείας, προστασίας αεροσκαφών υποστήριξης και αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης.

Στον «Ηνίοχο 2018» συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες, με αυτά τα αεροσκάφη

Ελλάδα: F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C
ΗΠΑ: F-15
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: MIRAGE 2000-9
Ηνωμένο Βασίλειο: Eurofighter Typhoon FGR4
Ιταλία: TORNADO
Κύπρος: AW-139 (ελικόπτερα)

«Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερης περιοχής ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγές του ΥΠΕΘΑ σχολίαζαν ότι η Αθήνα με αυτό τον τρόπο ασκεί στρατιωτική διπλωματία υψηλού επιπέδου καθώς πέρα από το γεγονός πως συγκεντρώνει συμμαχικές χώρες στην περιοχή, για χάριν της άσκησης δεσμεύονται και διάφορες περιοχές σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.