Επιτέλους! Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια Type 214

Πρόκειται για ένα πολύπαθο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο από τις 4 Μαρτίου του 2003, όταν η τότε Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού & Αμυντικών Επενδύσεων επέλεξε την τορπίλη Black Shark IF/21 για τον εξοπλισμό των τεσσάρων υποβρυχίων «214»

0

Με σχεδόν… 15 χρόνια καθυστέρηση το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει νέες, σύγχρονες τορπίλες, προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των καλύτερων συμβατικών υποβρυχίων στον κόσμο, των τεσσάρων Type 214.

Ήδη εκδόθηκε σχετικό «αίτημα πληροφοριών» (μτφ. Request for Information) με τίτλο «Προμήθεια Τορπιλών Βαρέως Τύπου και Ολοκλήρωση αυτών στα Οπλικά Συστήματα ISUS 90-15 και ISUS-90-46 των Υ/Β 214 και Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ αντίστοιχα». Δύο από τις πιο σημαντικές παραμέτρους είναι ότι θα πρέπει η τορπίλη να έχει δυνατότητα εκτόξευσης από βάθος μεγαλύτερο των 400 μέτρων και μέγιστη ταχύτητα άνω των 50 κόμβων. Στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς ενθαρρύνονται να προσέλθουν, κατόπιν συνεννόησης, στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για σχετική παρουσίαση των δυνατοτήτων των προϊόντων τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορισθούν και καταγραφούν όλες οι τυχόν απαραίτητες εργασίες διασύνδεσης των τορπιλών στους τορπιλοσωλήνες των υποβρυχίων (hardware και software), καθώς και των τορπιλοσωλήνων με το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων, τυχόν απαιτήσεις προσθήκης ή αφαίρεσης υλικών / καλωδιώσεων / ερμαρίων ή / και φυσικών μετασκευών των τορπιλοσωλήνων ή / και υφιστάμενων εγκατεστημένων συστημάτων των υποβρυχίων.

Να σημειώσουμε, ότι πρόκειται για ένα πολύπαθο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο από τις 4 Μαρτίου του 2003, όταν η τότε Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού & Αμυντικών Επενδύσεων επέλεξε την τορπίλη Black Shark IF/21 για τον εξοπλισμό των τεσσάρων υποβρυχίων «214». Τελικά, στις 30 Ιουλίου 2004, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, λόγω κόστους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.