Εννιά τελικά οι παραιτήσεις από το κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κομοτηνή

0

Έντονες διεργασίες με στόχο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη μονάδα της ΕΥΠ στην Κομοτηνή έλαβαν χώρα μετά την ταραχή που προκλήθηκε από τις μαζικές αποχωρήσεις αποσπασμένων αστυνομικών που αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα του κλιμακίου.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Έθνος

Κάτω από άκρα μυστικότητα άνδρες της ΕΥΠ από την Αθήνα έφτασαν στις 18 Μαΐου με εντολή της διοίκησης στην Κομοτηνή και ουσιαστικά «σφράγισαν» τη μονάδα με σκοπό να ελέγξουν το σύνολο του προσωπικού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 21 Μαΐου κατέθεσαν αίτηση διακοπής της απόσπασής τους στην ΕΥΠ 10 αστυνομικοί και δύο ημέρες αργότερα ακόμα τρεις, διότι θεώρησαν προσβλητικό τον τρόπο ελέγχου τους. Η αποχώρησή τους σήμανε συναγερμό, καθώς η μονάδα αναπόφευκτα θα υπολειτουργούσε και ενδεχομένως θα έχανε βασικές πηγές της.

Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι έγιναν έντονες διεργασίες, με στόχο αρκετοί από αυτούς να ανακαλέσουν την παραίτησή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κομοτηνή και στο Διδυμότειχο ταξίδεψε από την Αθήνα κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ, ο οποίος ανέλαβε να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να μεταπείσει τους αποσπασμένους αστυνομικούς. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, παρενέβησαν και παράγοντες της Θράκης, οι οποίοι τους ζήτησαν να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και να το ξανασκεφτούν.

Στις 24 Μαΐου ανακάλεσε την απόφασή του ένας από τους παραιτηθέντες. Οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν εγκαταλείφθηκαν. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στις 28 και στις 29 Μαΐου ανακάλεσαν επιπλέον δύο αστυνομικοί, ενώ ένας ακόμα αστυνομικός από τους αρχικώς παραιτηθέντες έχει αναφέρει προφορικά την πρόθεσή του να το ξανασκεφτεί. Έτσι, οι παραιτηθέντες τελικά πιθανότατα θα είναι εννιά άνδρες.

Η κανονικότητα στο τοπικό κλιμάκιο ακόμα δεν έχει επανέλθει, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Σταδιακά, πάντως, έχει ξεκινήσει, όπως λένε αστυνομικές πηγές, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων.

Την ημέρα που έφτασαν στην Κομοτηνή τα στελέχη της ΕΥΠ από την Αθήνα, η διοικήτρια του κλιμακίου απουσίαζε σε ταξίδι. Λίγο μετά της γνωστοποιήθηκε η απόφαση της διοίκησης να αποσπαστεί για έξι μήνες στην Αθήνα, όπου θα υπηρετήσει σε σαφώς πιο «υποβαθμισμένη» θέση. Η «καρατόμηση» της από την Κομοτηνή, σε συνδυασμό για την απόφαση για αιφνιδιαστικό έλεγχο στην υπηρεσία της, δείχνει τη δυσαρέσκεια της διοίκησης προς το πρόσωπό της.

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν λίγο καιρό μετά τη διαρροή που είχε γίνει από κορυφαίο παράγοντα της ΕΥΠ και έκανε λόγο για «σχέδιο υπονόμευσης της υπηρεσίας και του ίδιου του διοικητή». Το ερώτημα είναι το κατά πόσο η έφοδος στη μονάδα της Κομοτηνής συνδέεται ή όχι με τη διαρροή που είχε γίνει σε μεγάλα ΜΜΕ στις αρχές Μαΐου.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.