Δυσαρέσκεια για το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για την «τουρκική μειονότητα»

0

Δυσαρέσκεια και προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο υπουργείο Παιδείας το έγγραφο που εστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις 30 Νοεμβρίου, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, μέσω του οποίου ζητήθηκαν τα στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου και τυχόν συγγραμμάτων τους, στα οποία τυχόν αναφέρεται ο όρος «τουρκική μειονότητα».

Η Εφημερίδα των Συντακτών έχει σήμερα τίτλο “Εισαγγελία φρονημάτων στη Ροδόπη” αναφέροντας στο εξώφυλλό της:

“Αναστάτωση μετά το πρωτοφανές έγγραφο της Εισαγγελίας Ροδόπης και ακολούθως της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης, που θύμισε μαύρες εποχές διώξεων φρονημάτων. Η Εισαγγελία φαίνεται ότι αναζητά «εμπειρογνώμονες» για να συντάξει κατηγορητήριο βασισμένο σε καταγγελίες εθνικιστών για χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα».

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας που ζήτησε διευκρινίσεις για αυτή την έρευνα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές της Κομοτηνής και με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με αφορμή το έγγραφο του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητήθηκαν “τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο- πεδίο- ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική» μειονότητα’’.

Το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ανάγκασε την Αστυνομία στην ανάκλησή του εγγράφου και ήδη διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστωθεί το κατά πόσο κατά τη σύνταξη του εγγράφου τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο δεν θα έπρεπε να έχει συνταχθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό (ενδεικτική ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας). Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κ. Νίκος Τόσκας πήρε χθες όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξακριβωθεί το κατά πόσο πράγματι έγινε λάθος χειρισμός, κάτι που σε περίπτωση που ισχύει θα υπάρξουν και επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό έδειξε ότι δεν επιθυμεί να υπάρχουν «σκιές» σε τέτοιου είδους θέματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.