Γιατί ενημερώθηκε ο Πούτιν για σύλληψη που έγινε στο Χαλάνδρι;

0

Μία περίεργη υπόθεση που έφτασε μέχρι το γραφείο του Βλάντιμιρ Πούτιν και αναμένεται να διαλευκανθεί με την συνδρομή της Interpol και εκτιμητών έργων τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης κλήθηκε να χειριστεί την περασμένη Τρίτη το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» Η κατηγορία αφορά σε υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με «πρωταγωνίστρια» την 65χρονη νύφη του αείμνηστου συλλέκτη, ζωγράφου και διπλωμάτη Γεωργίου Κωστάκη.

Σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή καθώς σε ανώνυμη καταγγελία άγνωστος υποστήριξε ότι η 65χρονη κατείχε αντικείμενο μεγάλης αξίας, που της το είχε εμπιστευτεί λόγω της ιδιότητας της ως διαχειρίστρια ξένης περιουσίας. Η ίδια συνελήφθη το πρωί της 16ης Ιανουαρίου στο σπίτι της στο Χαλάνδρι και με βάση τις ίδιες πηγές φέρεται να δήλωσε πως πίσω από την καταγγελία κρύβεται συγγενικό της πρόσωπο και συγκεκριμένα ο γιος της, ο οποίος ζει στο εξωτερικό. Στην έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι της οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή ιστορικού τέχνης, βρήκαν και κατέσχεσαν 18 πίνακες Ρώσων -κυρίως- καλλιτεχνών, τέσσερα σχέδια ζωγραφικής, ένα τύπωμα και πέντε σκίτσα, δύο έργα ζωγραφικής σε χαρτόνι, ένα φύλλο χάρτου με καλλιγραφική γραφή και 230 τυπώματα από βιβλία ρωσικής προέλευσης.

Ερευνες έγιναν και σε δεύτερη οικία όπου κατασχέθηκαν ακόμη πέντε πίνακες Ρώσων καλλιτεχνών. Τρεις εξ αυτών είναι δημιούργημα του Ανατόλι Ζβέρεφ, κύριου εκφραστή του ρωσικού εξπρεσιονισμού, η αξία των οποίων είναι τεράστια αφού ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης θεωρείται από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους Ρώσους δημιουργούς. Για τον λόγο αυτό η είδηση της σύλληψης της 65χρονης «ταξίδεψε» μέχρι το Κρεμλίνο και για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, που φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του να παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξή της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η 65χρονη -χήρα του υιού Κωστάκη και δεύτερη φορά παντρεμένη με Ρώσο συλλέκτη έργων τέχνης- οδηγήθηκε στον αρμόδιο ανακριτή. Όλα τα κατασχεθέντα έργα τέχνης ερευνάται εάν βρίσκονταν νόμιμα στην κατοχή της και αναμένεται να αποσταλούν προς εκτίμηση σε αρμόδιους ιστορικούς τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης. Παράλληλα, στην υπόθεση για περαιτέρω διευκρινήσεις θα συμμετάσχει και η Interpol στην οποία θα αποσταλεί φωτογραφικό υλικό των κατασχεθέντων.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.