Γερμανικά παιχνίδια στις… πλάτες της Ελλάδας για τους ελέγχους στα αεροδρόμια

0

Προσωπική πολιτική μεθόδευση του «δελφίνου» υπηρεσιακού Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, με τεχνητούς «εφησυχασμούς», και στόχο την διατήρηση της υπουργικής καρέκλας βλέπουν κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας, πίσω από τους εξευτελιστικούς διαβατηριακούς ελέγχους επιβατών πτήσεων από την χώρα μας με προορισμό την Γερμανία. “Μετέτρεψε τη χώρα μας σε ‘αποδιοπομπαίο τράγο’, για να προσελκύσει το συντηρητικό εκλογικό σώμα της χώρας του και να εκφοβίσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη φέρνοντας εμάς ως παράδειγμα” δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν αποκλείουν να πρόκειται για τη δημιουργία μιας “de facto” κατάστασης από τα έξι κράτη μέλη για το “σπάσιμο” της συνθήκης.

“Ξεχασιάρηδες” Γερμανοί

Όπως γράφει στο Thetoc ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η γερμανική πλευρά έκανε αιφνιδίως αναφορά για 1.000 παράτυπους μετανάστες, που πέρασαν από τα αεροδρόμια της χώρας μας με προορισμό την δική τους, χωρίς όμως να δίνουν στοιχεία ταυτότητάς τους και υπηκοότητες παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ελληνικών διωκτικών αρχών. Την ίδια ώρα κάνουν λόγο για 3.800 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους Γερμανοί αστυνομικοί απέτρεψαν να ταξιδέψουν στην Γερμανία από ελληνικά αεροδρόμια.

“Ξέχασαν” όμως πως οι αποτροπές έγιναν από Έλληνες αστυνομικούς, καθώς εκείνοι έχουν μόνο ρόλο παρατηρητή και συμβουλευτικό, ενώ ο αριθμός των αποτροπών-συλλήψεων από την 1 Ιανουαρίου έως 12 Νοεμβρίου 2017, είναι 2.402. Και όλα αυτά όταν το συγκεκριμένο νούμερο σε συνάρτηση με τα 3,5 εκατομμύρια των επιβατών που ταξίδευσαν στην Γερμανία, ανέρχεται στο ποσοστό του 0,035%, όταν το ποσοστό των συλλήψεων στην Ιταλία είναι τετραπλάσιο. Ειδικότερα στην Ελλάδα οι συλλήψεις είχαν αυξητικές τάσεις που δεν σχετίζονταν με την γερμανική παρατήρηση:

2017

Ιανουάριος                    26

Φεβρουάριος                40

Μάρτιος                        72

Απρίλιος                        113

Μάιος                            147

Ιούνιος                          227

Ιούλιος                          320

Αύγουστος                    404

Σεπτέμβριος                 429

Οκτώβριος                             470

Νοέμβριος (έως 12)    154

Γερμανική “απώλεια” μνήμης ή παράβλεψη παρατηρήθηκε και στο γεγονός πως την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων στους διαβατηριακούς ελέγχους στους χώρους Σένγκεν κάνουν υπάλληλοι των αεροπορικών εταιρειών και όχι Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι κάνουν στοχευμένο περιφερειακό έλεγχο πριν από τους χώρους επιβίβασης.

Από την άλλη υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς Κομισιόν, να οργανώσει τριμερή συνάντηση εμπειρογνωμόνων, και από τον Οκτώβρη όταν εκφράστηκαν οι γερμανικές προθέσεις, το έκανε στις 22 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία από την γερμανική πλευρά που να δίνουν νομιμοποιητική βάση στην παράταση των διαβατηριακών ελέγχων παρά την επίκληση αναγκών ασφάλειας.

Οι Ελληνικές αρχές επισημαίνουν πως η ανταλλαγή αστυνομικών στα αεροδρόμια γίνεται από το 2012, ενώ Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται στα δικά μας από το 2010 στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας. Στο μεταξύ η καθυστέρηση που επέδειξε η ελληνική πλευρά στην αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα γερμανικά αεροδρόμια, λήγει την επόμενη εβδομάδα όταν πάρουν τις ταυτότητές τους και θα ταξιδεύσουν στην Γερμανία.

Η γερμανική πλευρά έχει θέσει ζήτημα και για τα «ευάλωτα» ελληνικά δελτία αστυνομικής ταυτότητας, κάτι που εκφράζεται διαρκώς από τον Γερμανό πρέσβη στη χώρα μας, ενώ μια γερμανική εταιρεία εκφράζει… έντονο ενδιαφέρον να αναλάβει το έργο κατασκευής τους.

Το “παρασκήνιο” Μεζιέρ

Στις 12 Οκτωβρίου στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ με επιστολή στην Επιτροπή ζητούσε την επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία και στις αεροπορικές πτήσεις από την Ελλάδα. Ήθελε παράτασή τους από τις 12 Νοεμβρίου 2017  έως τις 12 Μαϊου 2018.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ δεν είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος του ζήτησε να μην φέρει το θέμα στο Συμβούλιο, γιατί θα ήταν υποχρεωμένος να αντιδράσει. Αργότερα οι δύο υπουργοί συζήτησαν μόνοι τους με κύκλους του ελληνικού υπουργείου να αναφέρουν πως ο γερμανός υπουργός τόνισε πως υπάρχει χρόνος για την έναρξη των ελέγχων και δεσμεύτηκε για τον στοχευμένο και διακριτικό χαρακτήρα τους, κάτι που στην πράξη δεν τηρήθηκε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, συμφωνήθηκε μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν ξανά για το θέμα. Ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε τονίσει πολλές φορές στον Γερμανό ομόλογό του πως οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν με διακριτικότητα και όχι για το σύνολο των επιβατών γιατί θα προκληθεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, και ζητήματα ακόμη και σε Γερμανούς πολίτες που θα επιστρέφουν από την χώρα μας. Οι Γερμανοί υπήκοοι, επιβάτες τριών πτήσεων τσάρτερ από Καλαμάτα για Γερμανία, υπέστησαν σκληρούς διαβατηριακούς ελέγχους, δείγμα ότι ο κ. Ντε Μεζιέρ επεδίωκε να “διαδοθεί” η σκληρή του στάση.

Η Γενική Επιθεωρήτρια Αλλοδαπών-Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ταξιδεύοντας σε Μόναχο και Φρανκφούρτη, στις 12 Νοεμβρίου με έκπληξη διαπίστωσε ότι οι έλεγχοι ήταν γενικευμένοι σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων που προέρχονταν από την χώρα μας. Τα προβλήματα ήταν σοβαρά, με ελέγχους ακόμη και στα λεωφορεία και στις εισόδους αεροσκαφών.

Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το παρασκήνιο της συνάντησης που θα έχουν Τόσκας-Ντε Μεζιέρ, στις 7-8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλες, στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: Thetoc

Του Παναγιώτη Σπυροπουλου

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.