Βίντεο: Χριστουγεννιάτικο δέντρο λαμπαδιάζει σε δευτερόλεπτα – Συμβουλές της Πυροσβεστικής

0

Πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου σήμερα ή αλλιώς του «μήνα των Χριστουγέννων». Παρά το γιορτινό κλίμα, τις προετοιμασίες για τους στολισμούς και την χαρούμενη ατμόσφαιρα, υπάρχουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να δώσετε βάση, ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα. Ένα στολισμένο δέντρο, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, μπορεί να πιάσει φωτιά και μέσα σε δευτερόλεπτα αυτή να επεκταθεί σε όλο το σπίτι.

Για τον λόγο αυτό διαβάστε τις ακόλουθες συμβουλές της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες:

 • Να χρησιμοποιούν πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Να επιθεωρούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά όχι και για τα δύο.
 • Αν σκοπεύουν να στολίσουν με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, να το κάνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορούν να βλέπουν τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.
 • Να ελέγξουν τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για βεβαίωση ελέγχου από αρμόδιο εργαστήριο.
 • Να μην αφήνουν τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.

Σχετικά με το χριστουγεννιάτικο δέντρο η Πυροσβεστική συμβουλεύει:

 1. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο να το τοποθετούν κάπου που να τους ικανοποιούν σαν θέση, αλλά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου ή να φράσσει εξόδους του σπιτιού.
 2. Αν στολίσουν «φυσικό» δέντρο να προσέξουν να μην είναι ξεραμένο και να προσπαθήσουν να το διατηρούν υγρό με συχνό πότισμα.
 3. Εάν αγοράσουν τεχνητό δέντρο, να βεβαιωθούν πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.
 4. Τα στελέχη της Πυροσβεστική επισημαίνουν πως «τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορείτε να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά. Επίσης αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο».

Σχετικά με τα κεριά η Πυροσβεστική αναφέρει:

 • Εάν ανάβουν κεριά στο χώρο τους, πρέπει πάντα να τα τοποθετούν σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχουν σε απόσταση από κουρτίνες και ποτέ μην τα αφήνουν αναμμένα όταν φεύγουν.
 • Να τα κρατήσουν μακριά από χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.
 • Να μην τα τοποθετούν κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και να τα αφήσουν 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.
 • Ποτέ να μην χρησιμοποιούν αναμμένα κεριά για να διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και να βεβαιωθούν ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.