Βίντεο: Γιατί ο Καναδός αστυνομικός δεν πυροβόλησε τον μακελάρη του Τορόντο;

0

Δέκα νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός του τραγικού περιστατικού που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Τορόντο του Καναδά, όταν ένας 25χρονος οδηγός ενός λευκού νοικιασμένου βαν έριξε το όχημα πάνω σε δεκάδες πεζούς στο κέντρο της πόλης. Ο δράστης αρχικά διέφυγε. Εντούτοις, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα, με την σύλληψή του να καταγράφεται από κάμερες.

Τον συνέλαβε αστυνομικός που έχει εκπαιδευτεί ειδικά στη διαχείριση καταστάσεων που αφορούν ζητήματα ζωής και θανάτου. «Σκοτωσέ με», του φωνάζει ο 25χρονος μακελάρης. «Οχι, πέσε κάτω», απαντά ο αστυνομικός με τον διάλογο να εκτυλίσσεται ως εξής:

-Εχω όπλο στην τσέπη μου

-Πέσε κάτω, αλλιώς θα σε πυροβολήσω

-Ρίξε μου στο κεφάλι

Τελικά ο δράστης συνελήφθη χωρίς να πέσουν πυρά. Ο λόγος; Η ειδική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι αστυνομικοί στον Καναδά. Εχουν μάθει να ελαχιστοποιούν τη βία και να ασκούν όσο το δυνατόν λιγότερη εξουσία γίνεται σε οποιαδήποτε περίπτωση. Το 20% της εκπαίδευσης τους βασίζεται στην επιβολή ισχύος με έμφαση στα μη θανατηφόρα μέσα και την αποκλιμάκωση. Στον αντίποδα στην Αμερική οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται για 58 ώρες στο πώς να πυροβολήσουν θανάσιμα και μόλις 8 στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων με έμφαση σε τεχνικές αποκλιμάκωσης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.