Αστυνομικοί από πανεπιστήμιο και με μεταπτυχιακό – Ανοίγει ο δρόμος μετά από 23 χρόνια

Η «καλή πρόθεση» των δύο υπουργών, κ.κ. Τόσκα και Γαβρόγλου, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις 19 Μαρτίου 2018, για το σοβαρό θέμα, με τους δύο συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

0

«Πανεπιστήμιο» αστυνομικών; «Νόμιμα» μεταπτυχιακά; Εκπαιδευτικό προαπαιτούμενο η διαδικασία της Μπολόνια; Τέλος… στο bullying των Γερμανών και ξένων συναδέλφων τους που τους θεωρούν υποδεέστερους εκπαιδευτικά;

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε πως αξιωματικοί και αστυφύλακες δεν γίνονται δεκτοί σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, καθώς δεν αναγνωρίζονταν από αυτές, προκειμένου να κάνουν μεταπτυχιακά σε συναφή για εκείνους αντικείμενα

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτει και απαντά με δημοσίευμα του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Το ζήτημα της εκπαίδευσης των αστυνομικών ήταν από τα πρώτα στην ατζέντα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με τον πρόεδρο, Γρηγόρη Γερακαράκο και τον γραμματέα του Δ.Σ., Χρήστο Συνδρεβέλη, να δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αθόρυβα αλλά μεθοδικά. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Παιδείας συνεργάζονται για την «πανεπιστημιοποίηση – ανωτατοποίηση» των Αστυνομικών Σχολών. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών που διατηρούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών των… 5 εξαμήνων από το 1995.

Η «καλή πρόθεση» των δύο υπουργών, κ.κ. Τόσκα και Γαβρόγλου, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις 19 Μαρτίου 2018, για το σοβαρό θέμα, με τους δύο συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι δύο υπουργοί αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των Αστυνομικών Σχολών, τόσο της Σχολής Αστυφυλάκων όσο και της Σχολής Αξιωματικών, και δεν αποκλείεται το αίτημα του… αστυνομικού πανεπιστημίου να ενταχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ισάξιοι των ευρωπαίων και ένταξη σε Frontex, Eurocop κ.ά.

Όπως εξηγούν οι κ.κ. Γερακαράκος και Συνδρεβέλης, η πιθανή «πανεπιστημιοποίηση» των Αστυνομικών Σχολών, δεν εγείρει επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά καθιστά τους Έλληνες αστυνομικούς ισάξιους των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και τους εντάσσει αξιοκρατικά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως Frontex, Eurocop και άλλους διωκτικούς μηχανισμούς. Η εφημερίδα γράφει ακόμα πως οι Νίκος Τόσκας και Κώστας Γαβρόγλου, δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τη διάρκεια των σπουδών στις Αστυνομικές Σχολές, το πρόγραμμα μαθημάτων και το διδακτικό προσωπικό. Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ωστόσο είναι η πρώτη φορά έπειτα από αναβλητικότητα… 23 ετών, που ευελπιστούν πως η Πολιτεία θα προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες, αντάξιες του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και της υψηλής της αποστολής, έτσι ώστε να απαντά στις προκλήσεις των καιρών με επαγγελματισμό και άριστη επιστημονική κατάρτιση των στελεχών της.

Οι κ.κ. Γερακαράκος και Συνδρεβέλης ενημερώσαν και κατ’ ιδίαν τον κ. Γαβρόγλου για το μείζον θέμα

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», σχετικά με την καινοτόμο απόφαση αναβάθμισης των σπουδών στις Αστυνομικές Σχολές και τη μετατροπή τους ουσιαστικά σε πλήρες πανεπιστήμιο: «Δεν θα βιαστούμε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν θα το αφήσουμε κιόλας. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να ισχύσουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020».

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε πως αξιωματικοί και αστυφύλακες δεν γίνονται δεκτοί σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, καθώς δεν αναγνωρίζονταν από αυτές, προκειμένου να κάνουν μεταπτυχιακά σε συναφή για εκείνους αντικείμενα, όπως Εγκληματολογία ή Κοινωνιολογία. Κάποιες φορές κατ’ εξαίρεση το Πάντειο Πανεπιστήμιο, λόγω της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, δέχονταν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία.

«Ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για την ΠΟΑΣΥ»

Οι Γρηγόρης Γερακαράκος και Χρήστος Συνδρεβέλης, που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση των κ.κ. Τόσκα και Γαβρόγλου, παρουσίασαν την πρόταση – εισήγηση της ΠΟΑΣΥ που -όπως σημειώνει η εφημερίδα- έτυχε της πολύ θετικής ανταπόκρισης του υπουργού Παιδείας. Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της ανωτατοποίησης της Παραγωγικής Σχολής Αστυφυλάκων πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος φοίτησης σε τουλάχιστον έξι εξάμηνα, ώστε να εναρμονίζεται τόσο με το εθνικό όσο και με το διεθνές νομικό πλαίσιο, να εμπλουτισθεί το πρόγραμμα φοίτησης ώστε να είναι δυνατή η ακαδημαϊκή αντιστοίχηση και ισοτιμία με ανάλογες Σχολές, όσο και η μετάβαση σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών μετά τη Σχολή.

Ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Συνδρεβέλης, δήλωσε -μεταξύ άλλων- στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» για το θέμα: «Για την Ομοσπονδία μας αποτελούν υψηλής προτεραιότητας ζητήματα η αναβάθμιση και η αναγνώριση των σπουδών μας εντός της Αστυνομικής Ακαδημίας. Η λεγόμενη “ανωτατοποίηση” της Σχολής Αστυφυλάκων είναι ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο για εμάς. (…) Όμως, παρά το υψηλό επίπεδο των σπουδαστών, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι Σχολές μας δεν έχουν την αναγνώριση που θα έπρεπε εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, που ισχύουν και για τη χώρα μας. Αυτή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει και είναι το ζητούμενο για εμάς».

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.