Αποζημίωση 640.000 ευρώ στην οικογένεια του Γιώργου Βασιλάκη – Το μήνυμα Χρυσοχοΐδη

0

Εγκρίθηκε η αποζημίωση της οικογένειας του αστυνομικού υποδιευθυντή, Γιώργου Βασιλάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από έκρηξη βόμβας στα χέρια του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γιώργος Βασιλάκης ήταν υπασπιστής και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήταν ο στόχος των τρομοκρατών που έστειλαν στις 24 Ιουνίου 2010 φάκελο-βόμβα, που συμπεριελήφθη στην αλληλογραφία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Κρητικός αξιωματικός άνοιξε την αλληλογραφία και τότε σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο του υπουργού. Η οικογένεια άσκησε αγωγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου περιμένοντας υπομονετικά για χρόνια να αποζημιωθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, η καταβολή 640.780 ευρώ εγκρίθηκε τελικά με απόφαση της Διεύθυνσης Οικονομικών της ΕΛ.ΑΣ. και θα κατανεμηθεί σε έξι δικαιούχους, ως ικανοποίηση για τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο του ανθρώπου τους.

Στη σύζυγο του Χρυσή Φαραγκουλιτάκη και στα παιδιά του, Ελευθέριο και Κώστα, θα δοθεί το ποσό των 153.787 ευρώ έκαστος, εκ των τα 33.787 ευρώ είναι τόκοι που «έτρεξαν» από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2017.

Στη μητέρα του Χρυσή Βασιλάκη θα καταβληθούν 102.524 ευρώ και στα αδέλφια του, Στέλιο και Γιάννη, από 38.446 ευρώ στο καθένα. Τα παραπάνω ποσά έχουν επιδικαστεί εδώ και καιρό από το δικαστήριο αλλά, όπως αναφέρει πηγή από το περιβάλλον της οικογένειας στο «Έθνος», ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκδόθηκε το 2014 και η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το 2015.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι υπηρεσιακά έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή όλες οι ενέργειες που προβλέπονται στην περίπτωση θανάτου αστυνομικού εν ώρα καθήκοντος. Προσθέτει δε ότι το αστικό κομμάτι της υπόθεσης αφορά στη Δικαιοσύνη αρχικά και στο υπουργείο Οικονομικών ακολούθως και όχι στις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. Για την καταβολή των χρημάτων στην οικογένεια Βασιλάκη απομένει ο τελευταίος έλεγχος από το Τμήμα Εκκαθάρισης της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ εκτιμάται ότι η αποζημίωση θα έχει καταβληθεί σε διάστημα ενός μήνα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η Διεύθυνση Οικονομικών της ΕΛ.ΑΣ. δίνει προτεραιότητα στις αποφάσεις που δέχεται από το Νομικό Συμβούλιο και αφορούν σε μεγάλες αποζημιώσεις, όπως είναι η περίπτωση της οικογένειας Βασιλάκη, προκειμένου να μην πληρώνει το Δημόσιο μεγάλα ποσά σε τόκους. Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς ακόμα και ένα λάθος αναγραφόμενο όνομα στην απόφαση έγκρισης καταβολής αποζημίωσης μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1984, έτος ενοποίησης της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί θανάσιμα εν ώρα υπηρεσίας 130 αστυνομικοί, λόγω τρομοκρατικών ενεργειών, ένοπλων συμπλοκών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων.

Το χρονικό

Ήταν βράδυ της 24ης Ιουνίου του 2010 όταν ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης άνοιξε τον φάκελο που του στέρησε τη ζωή. Το δέμα είχε ταχυδρομηθεί αρχικά στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη και από εκεί μεταφέρθηκε από αστυνομικό στο υπουργείο.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, ο οποίος είχε φτάσει στο γραφείο του με το Μετρό, αποδέσμευσε τους συνεργάτες του και επιχείρησε να ανοίξει την αλληλογραφία του υπουργού.

Ο μοιραίος κίτρινος ταχυδρομικός φάκελος Α3, εξωτερικά ήταν χάρτινος και εσωτερικά είχε κυψελοειδές νάιλον. Στο εσωτερικό του περιείχε έναν δεύτερο πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική πλευρά του εσωτερικού φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4 με εισαγωγικό σημείωμα. Αυτό ήταν το «δόλωμα» για να το ανοίξει ο στόχος. Ως αποστολέας φαινόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», ο οποίος είχε στείλει στοιχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες για την υπόθεση Siemens.

Η επιστολή είχε ως εξής: «Κύριε υπουργέ, με δεδομένη την εντιμότητά σας και με προσωπικό κριτήριο την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας, έλαβα την απόφαση να σας υποστείλω δείγμα σημαντικών εγγράφων και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που αφορούν άμεσα στην υπόθεση Siemens. Σας γνωστοποιώ πως πληθώρα ανάλογου υλικού βρίσκεται στην κατοχή μου. Η σύζυγός μου Μάρθα και ο δικηγόρος μου Ι. Μαρκουλάκος είναι ενήμεροι και θα διαχειριστούν την υπόθεση, εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από πλευρά σας. Μετά τιμής, Καραβέλας Χρήστος».

Ο Γιώργος Βασιλάκης, άνοιξε το εσώκλειστο ντοσιέ. Από την ισχυρή έκρηξη σείστηκε ο 7ος όροφος του υπουργείου. Ο 52χρονος είχε σοβαρά τραύματα στα χέρια, το πρόσωπο και το στήθος. Το εσωτερικό του γραφείου, έμοιαζε βομβαρδισμένο. Ο τότε υπουργός ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενημερώσει τη σύζυγο του στενού του συνεργάτη και τους δύο γιους του, ο ένας 23χρονών τότε, φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, και ο άλλος 19 ετών.

Σχεδόν οχτώ χρόνια μετά τη δολοφονία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει μιλώντας στο «Έθνος» της Κυριακής ότι στόχος ήταν ο ίδιος, ενώ εκφράζει την αγάπη του για την οικογένεια του συνεργάτη του:

«Η αγάπη, ο σεβασμός, η στήριξη μου στην οικογένεια του δολοφονηθέντος αδελφικού μου φίλου και συνεργάτη είναι κάτι παραπάνω από αμέριστη. Μη ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Βασιλάκης, αξιωματικός αφοσιωμένος στο καθήκον του, δολοφονήθηκε από αδίστακτους εγκληματίες που είχαν δολοφονικό στόχο εμένα. Θα τον έχω στη μνήμη μου και στη ψυχή μου σε όλη μου τη ζωή. Η παρουσία του θα με συνοδεύει για πάντα».

H no-name οργάνωση

Μία ανώνυμη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης με επιστολή προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό όνομα Άρη Βελουχιώτη) με διεύθυνση κατοικίας «Αγωνιστών 40, Αθήνα». Οι λεπτομέρειες που αναγράφονταν στο κείμενο για την επιστολή-«δόλωμα», τον εκρηκτικό φάκελο και τη συνδεσμολογία της βόμβας, έκανε από την πρώτη στιγμή τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να θεωρήσουν την επιστολή ως απολύτως γνήσια, καθώς κανείς δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζει αυτά τα στοιχεία.

Ο συντάκτης έγραφε: «Σε ολόκληρο το εσωτερικό του σκληρού πλαστικού φακέλου, τοποθετήσαμε ειδικό αφρώδες αντικραδασμικό υλικό, όπου ενσωματώθηκαν δύο κομμάτια (150 γραμμαρίων έκαστο) ισχυρού εκρηκτικού κατεδάφισης, με υψηλή ταχύτητα εκρήξεως. Στο κάθε κομμάτι τοποθετήθηκε και από ένας πυροκροτητής που ήτανε συνδεδεμένος με τους πόλους μιας μπαταρίας energizer 9 βολτ. Ο μηχανισμός πυροδότησης ήταν αυτοσχέδιος, δικής μας κατασκευής, ειδικά διαμορφωμένος για να πληροί τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας που εμείς θέταμε για τέτοιου είδους αποστολή και στόχο».

Αρκετό καιρό αργότερα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι πάνω σε κομμάτι του εξωτερικού φακέλου βρέθηκε παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Το αποτύπωμα βρέθηκε, σύμφωνα με τους αρμόδιους αστυνομικούς, ύστερα από ειδική επεξεργασία με χρήση χημικών ουσιών από άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σε κομμάτι χαρτιού που έμεινε ανέπαφο μετά την ισχυρή έκρηξη. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει άφαντος με τις Αρχές να μην έχουν ακόμα επαρκείς ενδείξεις για το που μπορεί να βρίσκεται.

Δήλωση Χρυσοχοΐδη στο «Έθνος»

«Είμαι ευτυχής που τα δυο του παιδιά, ο Κώστας και ο Λευτέρης, πετυχαίνουν στη ζωή τους, βασισμένοι στις αξίες του Γιώργου Βασιλάκη και στη διαρκή καθοδήγηση και στήριξη της μητέρας τους, που στάθηκε όρθια σε αυτή την τραγωδία. Αξίζουν έπαινοι στη Χρυσούλα Βασιλάκη για την αξιοπρέπειά της και τη στήριξη των παιδιών της», δηλώνει στο «Έθνος» της Κυριακής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.